Ce este foliculita?
Foliculita reprezintă inflamația foliculilor de păr. Un folicul de păr este un săculeț care se află situat sub piele și din care cresc firele de păr. Foliculita este cauzată de bacterii sau ciuperci, cel mai frecvent germen al foliculitei fiind numit Staph și poate apărea în orice zonă de pe corp pe care crește păr.
Care sunt factorii care cresc riscul de apariție a foliculitei?
Leziuni ale pielii: leziunile pielii precum zgârieturile, tăieturile și rănile chirurgicale pot determina apariția foliculitei. Îndepărtarea firelor de păr prin rasul cu lama poate, de asemenea, provoca iritații și răniri ale țesutului care duc la foliculită. Firele de păr de pe corp se pot curba într-un folicul de păr, determinând astfel foliculita. Acneea și alte afecțiuni ale pielii pot și ele crește riscul de foliculită.
Contactul cu pielea altor persoane și împrumutarea obiectelor personale: Contactul cu pielea unor persoane care se confruntă cu o infecție a pielii poate duce la apariția foliculitei, dar și folosirea în comun a prosoapelor, a săpunului, a obiectelor personale de igienă.
Piscine și căzi cu hidromasaj: Piscinele și căzile cu hidromasaj care nu sunt curățate în mod regulat sau care nu au suficient clor prezintă mai mulți germeni. Dacă obișnuiești să mergi la piscină sau faci tratamente în cadă cu hidromasaj care nu este curățată adecvat ai putea să ai surpriza neplăcută de a dezvolta foliculită.
Sistemul imunitar slăbit: Anumite probleme medicale pot duce la slăbirea sistemului imunitar, fapt ce îngreunează combaterea infecțiilor.
Îmbrăcăminte strânsă: Hainele strâmte pe corp, care au contact direct cu pielea, pot provoca iritații ale foliculilor de păr, ceea ce va conduce în cele din urmă la apariția foliculitei.
Care sunt semnele și simptomele foliculitei?
- Una sau mai multe bubițe mici, roșii, albe sau cu lichid gălbui în jurul foliculului de păr
- Mici pustule care se pot rupe și forma crustă pe piele
- Mâncărime, durere sau roșeață în jurul foliculelor de păr
Cum este diagnosticată foliculita?
Un medic dermatolog îți va examina pielea și va discuta cu tine despre durata simptomelor și istoricul tău medical legat de această afecțiune. De asemenea, va fi nevoie să-i spui medicului dacă te-ai confruntat în trecut cu infecții bacteriene ale pielii.
Eșantion țesut: se va preleva țesut de piele din zona afectată și se va trimite pentru analiză la laborator. În acest fel, medicul va afla care este cauza foliculitei.
Cultură din rană: culturile se fac pentru a afla ce fel de germeni au cauzat infecția. O cultură se poate face prin tamponarea unei zone de drenaj pe piele.
Cum se tratează foliculita?
În principiu, foliculita se poate vindeca singură, fără tratament. Însă, dacă aceasta este severă, apare foarte des și nu se vindecă, este posibil să ai nevoie de tratament.
Antibiotice: Acest tip de tratament este administrat pentru a combate sau preveni o infecție cauzată de bacterii. Poate fi administrat ca unguent pe care îl aplici pe piele sau poate fi administrat sub formă de pastilă. Foarte important este să respecți recomandările medicului.
Medicament antifungic: Ajută la distrugerea ciupercilor care pot cauza foliculita. Poate fi administrat sub formă de cremă pe care o aplici pe piele sau poate fi administrat sub formă de pastilă.
Antihistaminice: Se administrează pentru a ajuta la scăderea mâncărimii.
Terapia cu lumină UV: În timpul acestui tratament, lumina ultravioletă este utilizată pentru a ajuta la scăderea inflamației pielii. Tratamentele cu lumină UV sunt utilizate doar pentru tratarea anumitor tipuri de foliculită.
După cum observi, există multe variante și moduri de tratare a foliculitei. Însă, dacă ai știi că pielea ta este sensibilă și predispusă la dezvoltarea foliculitei, epilarea cu laser reprezintă o soluție ca aceasta să redevină fină și fără fire de păr inestetice. În timpul tratamentului de epilare definitivă cu laser, un fascicul de lumină este orientat către foliculul de păr. Lumina absorbită de pielea ta ajută la închiderea folicului, ceea ce determină eliminarea acestuia. Astfel, cu cât scade numărul de foliculi, cu atât pielea ta va prezenta mai puține inflamații și infectări. Uiți de durere și de iritațiile produse de epilarea cu lama de ras sau de epilarea cu ceară. Pielea roșie și mâncărimile care însoțesc atât de frecvent foliculita vor deveni amintire, iar pielea catifelată va reprezenta noua ta realitate! ☺
În cadrul centrelor Atelierul de Slăbit din București, te vei bucura de cel mai modern și performant echipament medical de epilare definitivă cu laser – Elysion Pro, de specialiști în estetică facială și corporală care colaborează cu medici pentru a obține cele mai bune rezultate. Astfel, pielea ta va fi protejată și sănătoasă, fină și fără fire de păr crescute sub piele.
Rezultatele de observă după prima ședință de tratament, însă, în funcție de tipul tău de piele, îți va fi recomandat un plan personalizat pentru a ajunge la rezultatele dorite în cel mai scurt timp. Totodată, trebuie să ai în vedere că zonele pe care le dorești fără fire de păr diferă ca și densitate de foliculi, ceea ce înseamnă că numărul de ședințe va fi stabilit și în funcție de acest aspect.
Pentru întrebări și programări, ne poți găsi după cum urmează:
- Atelierul de Slăbit Dorobanți (0314 053 954)
- Atelierul de Slăbit Timpuri Noi (0314 053 953)
- Atelierul de Slăbit AFI Cotroceni (0771 572 129)