Perioada sărbătorilor este un timp ideal pentru odihnă, relaxare, reflecție și activități care calmează mintea, dar și corpul. Ai la dispoziție câteva zile la sfârșit de an să te bucuri de cei dragi de lângă tine, să îți faci în liniște planuri pentru anul ce urmează și să iei o pauză de la ritmul alert. Mai ales acum, când se încheie un an diferit, cu numeroase provocări pe toate planurile, poate simți nevoia să-ți acorzi puțin timp pentru a-ți pune ordine în gânduri.
Noi, ca specialiști în menținerea unui aspect tânăr și sănătos, avem câteva recomandări despre cum poți petrece sărbătorile într-un mod echilibrat, pe care ți le împărtășim în rândurile de mai jos.
1, Alege-ți ”răsfățurile”: De Crăciun și petrecerea intrării în noul an, nu lipsesc mesele îmbelșugate. Sigur că este bine să te bucuri de preparatele tale preferate, dar ferește-te de tendința de a „lăsa totul să meargă de la sine” și de a te răsfăța cu fiecare ocazie cu ceva ce îți place. Alege cu înțelepciune ce mănânci și mai ales, în ce cantitate. Dacă un pahar de șampanie sau de vin sună prea bine pentru a renunța la el și știi că vei dori să savurezi și desertul, atunci renunță la pâine și ia în considerare un platou mai ușor, cum ar fi peștele, mai degrabă decât fripturile prăjite. Decide ce dorești cel mai mult, bucură-te din plin și echilibrează cu alte feluri de mâncare mai ușoare.
2. Nu te mulțumiți cu produse de calitate inferioară: o mare parte din creșterea în greutate din timpul sărbătorilor este cauzată de alimente care nici măcar nu aduc multă plăcere și care ar putea fi foarte ușor omise. De exemplu, câtă plăcere ai, cu adevărat, să mănânci gustări procesate? De ce să mănânci un tort de brânză mediocru la cina, când știi că poți savura un tort delicios de ciocolată făcut în casă? Acest concept este esențial în toate perioadele anului, dar mai ales acum, când volumul de alimente este mult mai mare. Nu risipi calorii pe alimentele pe care nu le dorești cu adevărat – salvează ”răsfățurile” pentru ceea ce contează.
3. Nu te înfometa: înainte de a se apropia ora mesei mănâncă un iaurt sau un fruct. O combinație de proteine cu carbohidrați funcționează cel mai bine. Astfel, nu o să mai fii lacom când vine ora mesei.
4. Evită consumul compulsiv: nu ceda aperitivelor consumate din nervozitate. Când stai de vorbă cu familia concentrează-te mai degrabă pe conversație decât pe a ”ronțăi” ceva, pe pilot automat. Când mănânci, asigură-te că te concentrezi pe ceea ce mănânci, să savurezi cu adevărat și să te bucuri.
5. Ai grijă la consumul de alcool: este foarte ușor să acumulezi calorii din băuturile mixte, colorate care abundă mai ales în perioada sărbătorilor. Este cu atât mai rău cât aceste băuturi îți sporesc pofta de mâncare. Rămâi la șampanie sau vin, care au mult mai puțin alcool și zahăr și limitează-te doar un pahar sau două. Bea-l încet, pentru a evita excesul. În acest fel, eviți și mahmureala de a doua zi ☺.
Sperăm că ți-am fost de ajutor și vei avea parte de sărbători liniștite și echilibrate.