Crezi că mănânci sănătos? Ai redus din prăjeli și nu te-ai mai răsfățat așa des cu dulciurile? Deci de ce nu slăbești? Răspunsul s-ar putea afla în acel pahar de bere rece care se află în fața ta și caloriile acestei băuturi. Cu siguranță nu se simte ca o prăjitură cu ciocolată, însă în ceea ce privește burtica, se simte cam la fel. Te-ai întrebat vreodată câte calorii are o bere?
Orice băutură alcoolică este plină de calorii și, pentru că suntem adepții consumului responsabil de alcool, vom recomanda mereu ca acesta să se consume cu limită nu numai pentru că îngrașă dar și pentru că trebuie să ai grijă de corpul tău și să îți cunoști „inamicul”. Descoperă în articolul următor câte calorii are berea și alte informații pe care trebuie să le știi despre această băutură
Ce este berea?
Berea este o băutură alcoolică obținută din cereale, cum ar fi orzul, grâul sau secara, care au fost fermentate cu drojdie. Această băutură alcoolică este aromatizată cu hamei, care oferă berii o aromă excelentă, datorită gustului ușor amărui ce echilibrează dulceața zahărului din cereale. Unele tipuri de bere sunt, de asemenea, aromate cu fructe sau ierburi și condimente.
- Berea este preparată într-un proces în cinci etape:
- Obținerea malțului – boabele sunt încălzite, uscate și crăpate.
- Zdrobirea boabelor – boabele sunt înmuiate în apă pentru a-și elibera zaharurile, rezultând astfel un lichid zaharat.
- Fierberea – mustul este fiert și se adaugă hameiul, pentru aromatizarea berii.
- Fermentarea – se adaugă drojdie în amestec, iar mustul fermentează pentru a forma alcool și dioxid de carbon.
- Îmbutelierea – berea este îmbuteliată și lăsată la învechire.
- Tăria unei beri depinde de cantitatea de alcool pe care o conține, care este măsurată ca alcool în volum – ABV. ABV se referă la cantitatea de alcool dintr-o băutură de 100 ml, exprimată ca procent. Conținutul de alcool al unei beri comerciale variază între 4-6%. Cu toate acestea, poate varia de la foarte slab (0,5%) la foarte puternic (40%).
Berea – informații nutriționale
Valorile nutriționale ale berii pot varia în funcție de tip. Cu toate acestea, mai jos vei găsi cantitățile măsurate pentru 255 ml de bere obișnuită, cu un conținut de alcool de aproximativ 4%:
- 153 de kilocalorii;
- 14 grame de alcool;
- 13 grame de carbohidrați;
- 2 grame de proteine;
- 0 grame de grăsimi.
Berea conține, de asemenea, cantități mici de micronutrienți, inclusiv sodiu, potasiu și magneziu. Cu toate acestea, berea nu este o sursă excelentă de nutrienți, deoarece este nevoie de un consum foarte mare de bere pentru a satisface cerințele zilnice ale organismului. Este important de reținut că berile cu un conținut mai mare de alcool conțin și mai multe calorii.
Câte calorii are o bere obișnuită?
Caloriile din bere variază în funcție de tipul de bere, marca și gradul de alcool. În general, o bere blondă are aproximativ 150 de calorii, în timp ce o bere brună poate avea peste 200 de calorii. Berile cu un conținut mai scăzut de alcool și carbohidrați vor avea, în general, mai puține calorii. Comparativ cu alte băuturi alcoolice, berea are de obicei mai puține calorii. De exemplu, un pahar de vin poate conține aproximativ 120-160 de calorii, în timp ce un shot de whisky sau vodcă poate avea în jur de 100 de calorii.
În ceea ce privește conținutul de alcool și carbohidrați, aceștia sunt principalii contributori la numărul de calorii din bere. Alcoolul conține aproximativ 7 calorii pe gram, în timp ce carbohidrații conțin aproximativ 4 calorii pe gram. Diferitele tipuri și mărci de bere pot avea cantități diferite de alcool și carbohidrați, ceea ce poate duce la variații în numărul de calorii.
Îți recomandăm să citești etichetele sticlelor sau dozelor de bere pe care le cumperi pentru a ști cu exactitate numărul de calorii pentru fiecare sortiment de bere.
Câte calorii are berea fără alcool?
Compararea conținutului caloric dintre berea cu alcool și berea fără alcool este importantă pentru a face alegerea potrivită. În general, berea fără alcool are un conținut caloric mai scăzut decât berea alcoolică. De exemplu, o bere fără alcool conține în medie doar 50-70 de calorii.
Atunci când alegi o bere fără alcool, este important să iei în considerare conținutul caloric și nutrițional al berii. Unele beri fără alcool pot conține zahăr sau îndulcitori artificiali, care pot adăuga calorii și pot avea un efect negativ asupra sănătății. De aceea, este important să citești eticheta berii și să alegi o bere fără alcool cu un conținut caloric și nutrițional echilibrat.
Un mit comun despre berea fără alcool este că nu conține deloc calorii. În realitate, berea fără alcool conține mai puține calorii decât berea alcoolică, dar totuși poate adăuga calorii suplimentare la dieta ta. De aceea, este important să ții cont de aportul caloric și nutrițional al berii fără alcool atunci când o consumi.
Berea îngrașă? Analiza relației dintre consumul de bere și creșterea în greutate:
Consumul de bere a fost asociat întotdeauna cu creșterea în greutate, respectiv creșterea volumului de grăsime din jurul abdomenului. Și asta pentru că berea poate determina cauza consumul excesiv de calorii, poate împiedica organismul să ardă grăsimile și poate crește conținutul de fitoestrogeni din dieta ta. Iată principalele motive pentru care berea poate fi un factor în dezvoltarea grăsimii pe abdomen!
Berea crește aportul de calorii zilnice!
Berea conține la fel de multe calorii precum o băutură răcoritoare, așa că are potențialul de a adăuga o mulțime de calorii dietei tale. Unele studii au arătat că, consumul de alcool pe termen lung te poate determina să mănânci mai mult decât ai mânca în mod obișnuit. Acest lucru nu poate decât să însemne că un consum regulat de bere ar putea contribui cu un număr semnificativ de calorii la dieta ta, prin urmare te poate îngrășa.
Berea poate preveni arderea grăsimilor
Consumul de alcool poate împiedica organismul să ardă grăsimi. Acest lucru se datorează faptului că organismul uman prioritizează descompunerea alcoolului față de alte surse alimentare, inclusiv grăsimile stocate. În teorie, consumul regulat de alcool ar putea contribui la creșterea masei de grăsime corporală.
Berea conține fitoestrogeni
Florile plantei de hamei sunt folosite pentru a oferi aromă berii. Această plantă este cunoscută ca fiind bogată în fitoestrogeni, compuși vegetali care pot imita acțiunea hormonului sexual feminin estrogen în corpul tău. Datorită conținutului său de fitoestrogeni, s-a sugerat că hameiul din bere ar putea provoca modificări hormonale la bărbați și poate crește riscul de stocare a grăsimii pe burtă.
Efectele hormonale ale consumului de bere
Fitoestrogenii, așa cum am menționat mai devreme, funcționează în mod similar cu estrogenul real. Acest lucru înseamnă, practic, că atunci când intră în intr-un corp masculin, pot promova apariția de caracteristici feminine precum mărirea sânilor, scăderea calității spermei și a fertilității masculine. Cu toate acestea, cantitatea de acest compus care intră în corpul tău joacă probabil un rol important în determinarea impactului asupra organismului, dar subiectul este încă în cercetare.
Există, totuși, multe cercetări care susțin ideea de consum de bere ce poate duce la o creștere a estrogenului în organism.
Estrogenul este un hormon care joacă roluri critice atât în funcția sexuală feminină, cât și în cea masculină. Pe lângă faptul că este esențial pentru sănătatea reproductivă, estrogenul este implicat în multe alte sisteme din organism, inclusiv în sistemele imunitar, vascular, neuroendocrin și osos.
Cele trei tipuri principale de estrogen sunt estrona (E1), estradiolul (E2) și estriolul (E3). Estradiolul este cel mai abundent și cel mai activ tip de estrogen la femeile de vârstă reproductivă. Ovarele sunt principalul producător de estradiol în organism. Estradiolul se găsește atât la femei, cât și la bărbați, deși femeile au de obicei niveluri mult mai mari.
Deși estrogenul este un hormon esențial, o cantitate crescuta de estrogen poate crește riscul anumitor boli cronice, inclusiv cancerul de sân și ovarian.
Dietele de tip occidental sau cele bazate majoritar pe alimente foarte procesate sunt corelate cu o cantitate mai mare de estrogen în corp. La celălalt capăt, dieta mediteraneeană spre exemplu, este o variantă mult mai bună de e menține echilibrul organismului.
Consumul de bere poate creste estradiolului și să inhibe biosinteza de dihidrotestosteron (metabolit biologic activ al testosteronului). (Catharina J.Th. Couwenbergs et al. Acute effects of drinking beer or wine on the steroid hormones of healthy men, Journal of Steroid Biochemistry, Volume 31, Issue 4, Part 1,1988, Pages 467-473)
Un studiu din 2021 a concluzionat ca un consum de bere moderat ar putea să declanșeze lactația la unele mame, pe seama unui nivel crescut de estrogeni (Trius-Soler M et al. Moderate Consumption of Beer (with and without Ethanol) and Menopausal Symptoms: Results from a Parallel Clinical Trial in Postmenopausal Women. Nutrients. 2021; 13(7):2278.)
Deși un consum ocazional de bere nu influențează echilibrul hormonal atât de mult, există totuși un impact negativ asupra sănătății, mai ales când vorbim de surplus de kilograme. Acest surplus de kilograme este asociat cu nivele mai scăzute de testosteron. Acestea fiind spuse, gândește-te de două ori înainte de a bea mai multe beri și încearcă să fii activ și să îți menții o greutate optimă pe termen lung.
Cum să consumi berea responsabil
Consumul moderat de bere poate fi parte dintr-un stil de viață sănătos, dar este important să fii conștient de aportul caloric al acesteia. Iată câteva sfaturi pentru a savura berea fără a adăuga prea multe calorii în dieta zilnică:
- Alege beri cu un conținut caloric redus – optează pentru beri light sau beri cu un conținut mai scăzut de alcool, deoarece acestea au în general mai puține calorii comparativ cu berile tradiționale.
- Impune-ți limite de consum – stabilește o cantitate maximă de bere pe care să o conumi într-o sesiune, pentru a evita excesul caloric și efectele negative ale alcoolului asupra sănătății;
- Consumă apă între beri – bea un pahar de apă între fiecare două beri consecutive pentru a te hidrata și a reduce cantitatea de bere consumată, ceea ce va duce la un aport caloric mai mic; de asemenea, este important pentru a preveni deshidratarea și efectele negative ale alcoolului asupra organismului;
- Asociază berea cu gustări sănătoase – alege gustări cu conținut scăzut de calorii, precum legume crude sau fructe, în locul gustărilor tradiționale bogate în grăsimi și săruri, pentru a menține un aport caloric echilibrat; de asemenea, gustările sănătoase pot contribui la reducerea senzației de foame și la evitarea supraconsumului de bere.
- Este important să fii conștient de aportul caloric al berii și să o consumi cu moderație și responsabilitate. În plus, discută cu medicul tău înainte de a începe un nou obicei alimentar sau de a încerca să pierzi în greutate.
În concluzie, să cunoști câte calorii are o bere este esențial pentru menținerea unui stil de viață sănătos și echilibrat. Conștientizarea numărului de calorii din diferite tipuri de bere poate ajuta la evitarea excesului de calorii care poate duce la creșterea în greutate și probleme de sănătate. Optând pentru beri cu conținut caloric mai scăzut sau pentru berea fără alcool, consumatorii pot reduce aportul caloric și pot savura băutura fără a-și compromite silueta sau sănătatea.
Articol scris de DR. VLAD RADULESCU, Clinica AS