În general, ouăle sunt recomandate de specialiștii in nutriție, deoarece ajută atât la creșterea masei musculare cât și la arderea grăsimilor.
Dintotdeauna oul a fost un aliment controversat. Având un gust bun, a fost preferat de unele persoane care apoi au acuzat cazuri de îmbolnăvire în urmă consumului în exces.
În timp, s-a adeverit că excesul, de orice fel (nu doar alimentar) ne poate deteriora sănătatea.
Afla mai mult!
Albusul oului reprezintă aproximativ 55% din greutatea sa si concentreaza proporţia cea mai mare de proteine, enzime, vitamine şi substanţe minerale (săruri de potasiu, cantităţi mici de calciu, fier şi magneziu).
Galbenuşul oului reprezintă aproximativ 35% din greutate şi conţine mari cantităţi de lipide (64% sunt gliceride, 30% fosfolipide şi 6% colesterol).
Coaja reprezintă aproximativ 10% din greutatea unui ou şi este compusă din carbonaţi de calciu (94%), si de magneziu (1,5%), fosfaţi şi alte substanţe organice insolubile în apă.
Oul este un superaliment pentru ca el contine substanţe nutritive cu rol esential in mentinerea starii de sanatate (vitamina A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu şi zinc) şi acizi graşi Omega 3.