Sărbătorile de iarnă sunt un prilej excelent pentru a petrece timp cu familia și cei dragi. Vizite la prieteni, musafiri acasă, petrecerile de Crăciun și Revelion, toate se învârt în jurul meselor pline de mâncăruri gustoase. Cu atât de multe evenimente, într-un timp relativ scurt, pierzi controlul porțiilor de mâncare și te expui riscului de a câștiga kilograme în plus, alături de distracție și bună dispoziție.
Nu te descuraja, pentru că există mici trucuri, pe care dacă le aplici, ai toate șansele să-i păstrezi silueta intactă ☺. Iată câteva recomandări din partea medicului nostru nutriționist, Cătălina Andrei, care te vor ajuta să treci sărbătorile cu același număr de kilograme pe care le ai acum:
- Restrânge perioada meselor îmbelșugate doar în zilele de Crăciun și Anul Nou, fără să o extinzi pe parcursul întregii vacanțe.
- Între zilele de sărbătoare, revino la mesele regulate, cu alimente sănătoase, slabe în grăsimi.
- Evită să servești mâncarea direct din platou. Alege în schimb să pui alimentele preferate separat, într-o farfurie, ca să poți controla porțiile felurilor de mâncare. Astfel, poți vizualiza porția pentru a evita supra alimentarea.
- Împarte felurile de mâncare în cadrul celor 3 mese principale, în zilele de Crăciun.
- La cină, orientează-te către supe / ciorbe slabe sau varianta de fripturi însoțite de salate din legume proaspete sau chiar murate.
Cum să consumi alimentele specifice de sărbători?
- Cozonacul – poate fi o opțiune pentru micul dejun, alături de lactate (lapte 1,5 % grăsime, iaurturi semi-degresate 2-3% grăsime).
- Sarmalele – pot fi o variantă în cadrul mesei de prânz, în ziua de Crăciun. Evită să o le combini cu pâine sau mămăligă.
- Salata boeuf – folosește mai puțină maioneză în preparare ei sau utilizează o maioneză light (sau poți opta să o înlocuiești cu iaurt și muștar). Este un fel principal consistent, mai ales dacă are în compoziție carne și se recomandă a fi consumată în cadrul micului dejun sau în cadrul prânzului.
- Piftia – poți opta pentru o variantă mai light, folosind carne de curcan sau îndepărtând grăsimea acumulata la suprafață.
- Cârnații, caltaboșul, lebărul, toba, șoriciul – să fie alimente consumate în cantități cât mai mici, cat să-ți satisfaci pofta.
Ce faci cu alcoolul?
Consumul de alcool se recomandă a fi servit responsabil, în cantități moderate și nu asociat cu alimente bogate în grăsimi, pentru a evita tulburările gastro-intestinale (chiar pancreatita). Nu uita că alcoolul deshidratează! Astfel, ține cont de hidratarea corespunzătoare.
Nu în ultimul rând…
Profită de acestă vacanță pentru a face cât mai multe plimbări în aer liber, indiferent de vreme. Dansează la petreceri, schiază dacă pleci la munte și fii cât mai activ posibil. Râsul și buna dispoziție, te ajută să-ți păstrezi echilibrul în tot ceea ce îți propui! ☺